Menü Bezárás

Karikagyűrű – milyet válasszak?

milyen karikagyűrűt válasszak?

Igaz az esküvő csak egy napig tart, de a karikagyűrűt onnantól kezdve egy életen át viseljük, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a leginkább hozzánk illőt.

Mi is a karikagyűrű és mi az eljegyzési gyűrű?

Az eljegyzési gyűrű általában egy köves szoliter gyűrű, ezt a jövendőbeli vőlegény egyedül vásárolja meg. Ezzel kéri meg a menyasszony kezét. Amennyiben igent mond, közösen érdemes kiválasztani a jegygyűrűt, ami általában egyforma, karika – a kör a véget nem érőt, az állandót jelképezi, ezzel a házasság örökérvényűségét, végtelenségét mutatja.

Ballasi Bálint így írt erről:

„Mihelyt ezt gyűrűt foglalták összve, Nincs sehol vége, Legyen így vég nélkül hozzám a szerelme…”

Mégis mi alapján válasszam ki a hozzám illő jegygyűrűt?

Kiválasztani a legszebb gyűrűt nem elég!

Bármennyire elragadóan szép, nem biztos, hogy felvéve is ugyan olyan jól mutat.

Ha valakinek hosszú vékony ujja van, jól mutat rajta a széles, ugyanakkor lapos gyűrű, és kevésbe mutat jól a vékony. Vastag és rövid ujjra sokkal inkább ajánlanám a vékony, magas viszont féldomború változatot.

Szélesebb gyűrűből általában nagyobb méretre lesz szükség, hiszen többet fog az ujjon, mint egy keskenyebb, fontos szempont, hogy lefele vastagodik az ujj, vagy ellenkezőleg – és sorolhatnám a szempontokat még hosszú oldalakon keresztül.

Félek, hogy az idő folyamán változni fog az ujjam mérete, erre mi a megoldás?

Van, aki akkor érzi jól magát, ha könnyen le tudja venni a gyűrűt, van, aki pedig szereti, ha jobban fogja az ujját, nem lehet erre univerzális szabályt felállítani, olyan méretet érdemes választani, aminek a viselése a legkellemesebb. Tudni érdemes azt, ha mintás, többszínű, esetleg még köves is, és hozzá kell utólag nyúlni ez kedvezőtlenül hat az ékszerre, kivételt képez, a sima hagyományos jegygyűrű, amit nagyszüleink is hordtak.

A hagyományos gyűrűt hogy lehet egyedivé tenni?

Kedves emlékemet tudom felidézni, egy nem is fiatalnak mondható pár kérésére egy rövid kis idézet került a gyűrű belsejébe oly módon, hogy az első és hosszabb része a férfi gyűrűbe, a folytatása pedig a nőibe, így az ékszerek is pontosan tükrözték összetartozásunkat.

Sajnos a teljesség igénye nélkül tudtam itt némi támpontot adni, de üzletünkben ezer hasznos tanácsot tudunk átadni húsz éves szakmai tapasztalatunkból és bízom abban, hogy valamennyire itt is segítségükre lehettem.

Kaufmann Ágnes, mint a White Gold ékszerüzlet aranyművese